Правната комисия в Народното събрание се зае със Семейния кодекс. Целта

...
Правната комисия в Народното събрание се зае със Семейния кодекс. Целта
Коментари Харесай

Правна комисия предлага да се улесни процеса на осиновяване

Правната комисия в Народното събрание се зае със Семейния кодекс. Целта на препоръчаните промени е възстановяване на процеса на осиновяване, по-добра отбрана на правата и поддръжка на осиновените, осиновителите и кандидат-осиновителите.

Промените са в полза на децата, защото ще се облекчи освен административната процедура, само че ще се разширят опциите за избор на най-подходящ осиновител за съответното дете. Промените са изключително настоящи при обрисувалата се наклонност за съществено понижение на броя на осиновените деца, като част от аргументите се дължат на демографския срив, само че има и аргументи, свързани с административния развой. Това води до огромен брой деца, които живеят в услуги за резидентна грижа, вместо да получат късмет за по-добър живот в фамилна среда.

На първо място се предлага възстановяване на процеса на осиновяване най-много на стадия на кандидатстване, като се основава електронна платформа. Чрез нея освен ще се облекчат кандидат-осиновителите, само че и административните органи. С разпоредба ще бъдат избрани редът за кандидатстване, както и регистриране, водене, запазване, поддържане и действие на тази система. Платформата ще сплоти на национално равнище информацията от всички районни системи сега, тъй че да може на база на тази информация да се намерят най-подходящите осиновители за всяко дете.

Предлагат се промени в изискванията за осиновяване на братя и сестри, въвеждане на оптималната възрастова разлика от 50 години сред осиновявания и осиновителя. Въвежда се процедура, която да приключи практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра посредством обещания да ги вземат от институциите, само че това в никакъв случай не се случва. Вдига се възрастта, при която може да започва тази процедура и тя се трансформира, тъй че повече лица да могат да се възползват от нея. Въвежда се категорично обвързване да се оказва подпомагане при даване на информация за генезис от страна на съхраняващите информация органи, администрацията на локалната власт и държавните органи.
 Във всяко четвърто приемно семейство у нас не са настанени деца
Във всяко четвърто приемно семейство у нас не са настанени деца

Общо 1718 деца се отглеждат в такива семейства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР